skip to Main Content

Nu må kapitalismen redde verden

Den gamle kapitalisme, hvor det kun handler om at tjene penge, har udspillet sin rolle, men en ny generation af kapitalister står klar til at redde verden. Læs mere her

Der er ingen systemer, som på sigt kan klare, at man bruger flere ressourcer, end man kan gendanne

Jeg synes ikke, at det er et utopisk projekt, vi har gang i. De utopiske er alle dem, som tænker, at man kan fortsætte med at forbruge, som vi plejer. Der er ingen systemer, som på sigt kan klare, at man bruger flere ressourcer, end man kan gendanne. Ud fra en række parametre lever vi på en måde, som ikke er bæredygtig. Jeg synes, det er de andre, som er helt utopiske, mens vi er dybt realistiske og ansvarlige. Vi må finde andre måder at danne mening på end gennem forbrug. I fremtiden kan vi ikke forbruge mere, men vi kan forbruge bedre.” Uffe Elbæk, leder af Alternativet.

Uden vækst, ingen bæredygtighed. Uden bæredygtighed ingen vækst. De to ting hænger sammen

Evner vi kun at få øje på problemer, begrænsninger og gamle løsninger, eller kan og vil vi også se nye veje, potentialer og muligheder? Evner vi at se ud over det gamle industrisamfund og dets forældede ledelsestænkning?

Den næste fase i samfundets og virksomhedernes udvikling må være karakteriseret ved bæredygtighed.”

Steen Hildebrandt, professor i organisations- og ledelsesteori på Institut for Organisation og Virksomhedsledelse på Handelshøjskolen i Aarhus og Aarhus Universitet, CBS og Aalborg Universitet.

Alle verdens lande skal nu i gang

“Klimaforandringerne og omstillingen til vedvarende energi er en stor udfordring, som alle verdens lande står over for. Klimaaftalen ved COP21 i Paris blev startskuddet til en global grøn omstilling. Alle verdens lande skal nu i gang med grøn omstilling af deres økonomier.”

Niels B. Christiansen, adm. dir., Danfoss, fmd. f. Energikommissionen, og Lars Chr. Lilleholt energi- og klimaminister (V) Berlingske Tidende, 31. marts 2016.

Niels B christiansen

Bæredygtige produkter skal kunne spores

“Vi må have mere certificering af bæredygtige produkter, så de kan spores. Og vi må have mærkning af varer med det fodaftryk produktet sætter.”

Rasmus Nordqvist, Politisk ordfører for Alternativet, herunder erhvervs- og forbrugsordfører.

Dansk Industri godt tilfredse med FN’s nye verdensmål

FN’s verdensmål udpeger virksomheder til vigtige aktører for at opnå de 17 mål, der skal skabe en bedre verden. Det betyder at traditionelle aktører inden for udviklingsbistand skal lytte mere til de erhvervslivet, mener chefkonsulent i arbejdsgiverorganisationen. På sin hjemmeside noterer Dansk Industri (DI), at de nye verdensmål specifikt nævner, at private virksomheder skal spille en afgørende rolle, hvis målene skal nås.

”Målene stiller ikke direkte krav til den enkelte virksomhed. Men de anerkender, at målene ikke kan indfries, medmindre virksomhederne er aktive medspillere, som også får indflydelse på, hvordan man skal forsøge at nå dem,” siger chefkonsulent i DI Marie Gad. Ifølge Marie Gad betyder det, at de traditionelle aktører i udviklingsarbejdet – regeringer og NGO’er – for fremtiden skal til at lytte mere til virksomhederne.

”Der har været en tendens til, at udviklingsarbejde var baseret mest på samarbejde mellem NGO’er og politikere. Med de nye formuleringer bliver det nemmere for virksomheder at blive hørt. F.eks. i forhold til jobskabelse er det svært at opnå forbedringer, hvis virksomhederne ikke får de rammevilkår, der gør det muligt for dem. Og hvis ikke virksomhederne skaber jobs, kan vi ikke bekæmpe fattigdommen,” siger hun og fortsætter:

”Alle skal være bevidste om, at virksomheder er til for at tjene penge, og at det er deres primære formål. Hvis de ikke kan tjene penge, kan de heller ikke gøre noget for at drive udviklingen. Det grundvilkår skal tænkes med ind, hvad enten det gælder om at få virksomheder til at drive en udvikling, der sikrer en god fødevareforsyning, skaber ny infrastruktur, udvikler bæredygtig industrialisering eller sikrer alle en stabil og bæredygtig energiforsyning.”

Back To Top